Eind juni was het dan zover: de proefaudit bij stichting DISTINTO voor het Improvement Model. Deze audit vond plaats als voorbereiding op de echte audit die gepland staat voor augustus. Deze proefaudit had een dubbel doel. Naast het voorbereiden voor augustus diende deze audit ook voor het assessment van de tweede auditor Improvement Model: Alja Wiers van TUV Nederland QA BV. En met succes: Novire feliciteert Alja met het behalen van een prachtig resultaat!

Stichting BIM

Het Improvement Model

Het Improvement Model is een denkmodel om vanuit de opdracht van de Burger en vanuit de opdracht van de Maatschappij de zorgorganisatie op te bouwen. Deze beiden bieden namelijk stevige houvast in de transitie die nu gaande is in de zorg.

Het Improvement Model is daarnaast meer dan alleen een denkmodel. Het is door stichting Beheer Improvement Model (BIM) onder acceptatie van de Raad voor Accreditatie gebracht. De validiteit van het denkmodel is hierdoor aangetoond. Het is daarmee één van de twee geaccrediteerde keurmerken voor de zorg op basis van productcertificering.

Productcertificatie

Productcertificatie wil zeggen dat het gaat om de uitkomsten van de zorg. Alleen wanneer de uitkomsten echt goed zijn, kan er gecertificeerd worden. Deze vorm van productcertificatie staat tegenover ‘systeemcertificatie’. Daar wordt gekeken of je een goed kwaliteitsmanagementsysteem hebt. Met een goed systeem verwachten we dat de uitkomsten van de zorg ook goed zijn. Maar we weten dat niet zeker. Met productcertificatie behaal je alleen een certificaat als de uitkomsten goed zijn.

Uitkomsten in kleuren en scores

Het Improvement Model duidt de uitkomsten in scores en kleuren. Van rood naar oranje naar groen. Bij een minimale score van 50% kan er gecertificeerd worden.

Bij auditoren werkt het net zo

Bij auditoren werkt het exact hetzelfde als bij zorgorganisaties. Dat is wel net zo eerlijk. Het Improvement Model is een nieuw denkmodel dus daar hoort een opleiding en persoonlijke certificering bij. Het complete opleidingstraject bevat opdrachten en praktijkcasussen. Bij alle onderdelen worden punten behaald. De punten leiden tot scores. Scores leiden – bij voldoende resultaat – tot de persoonlijke certificering.

Persoonlijk gecertificeerd

Nu Alja na 1,5 jaar het opleidingstraject heeft afgerond kon met de laatste stap worden aangevangen. In de proefaudit van stichting DISTINTO legde Alja haar assessment af. En met goed gevolg. Het gehele traject leidde tot de score van een 7,9 (79%).

Novire feliciteert Alja met dit prachtige resultaat. In augustus zal Alja het certificaat overhandigd krijgen.