Het was gisteren een bijzondere dag, waar we al lang naar toe hebben gewerkt. Het was de eerste opleidingsdag Wijkgericht werken voor de trainers van Novire. Deze beide trainers, Annemarie Goudriaan en Lianne van Dorp, zullen vanaf september deze opleiding gaan geven aan docenten van het Hoornbeeck College, die vervolgens, op hun beurt en na persoonlijke certificering, deze geven aan de studenten van de opleidingen Verpleegkunde, Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk.

Voorwerk

Het Hoornbeeck College heeft in het voorjaar al veel voorbereidend werk verzet. Er zijn diverse bijeenkomst geweest en het Hoornbeeck en Novire hebben reeds een opleidingsbrochure gepubliceerd. Ook zijn er diverse bijeenkomsten geweest. Gedurende de weken werden de plannen steeds concreter: al vanaf september zouden docenten en studenten opgeleid moeten gaan worden in het nieuwe gedachtegoed van het ‘wijkgericht werken’. Vol energie over de plannen gingen we de zomer in.

Novire heeft deze zomer hard gewerkt aan de opleiding en gisteren gingen de eerste deelnemers van start. Dat zijn de trainers die vanuit Novire de docenten opleiden en de mensen vanuit Novire die voor de ondersteuning en de randvoorwaarden gaan zorgen, zoals de servicedesk.

Wijkgericht Werken

Innovatief en vernieuwend

De opleiding Wijkgericht werken is een zeer innovatieve en vernieuwende opleiding. Het is volledig gebaseerd op het nieuwste landelijke kwaliteitsmodel voor de zorg, het Improvement Model. Dit model is geaccepteerd door de Raad voor Accreditatie als certificatieschema voor zorgorganisaties, waarbij de resultaten die klanten en medewerkers bij elkaar het resultaat van de organisatie vormen. Kwaliteit begint in de relatie tussen de klant en de medewerker.

Omdat het kwaliteitsmodel dat borgt is het bij uitstek geschikt om in te zetten in de opleiding voor de professionals van de toekomst. Zij gaan het doen. Hun resultaten doen ertoe. De resultaten die ze halen in de opleiding leiden tot een persoonlijke certificering en een landelijke registratie Improvement Model.

Daarnaast is de inhoud bijzonder

Er is nogal wat aan de hand in de zorg. Maar waar komt dat vandaan? Hoe staat het er nu voor? Wat kunnen we verwachten? En wat betekent dat voor alle betrokkenen? Alle spelers in het veld? Maar vooral: wat betekent dat voor mij als toekomstig professional in de zorg en welzijn? De opleiding is een beleving. Een nieuwe manier van inhoud en kennis delen en toetsen. Maar ook meteen vaardigheden in de praktijk opdoen door gebruik te maken van de nieuwste technieken.

Leeromgeving en werkomgeving: vernieuwende IT

We maken namelijk gebruik van een leeromgeving (e-learning) en een werkomgeving (digitaal klant-, medewerker- en organisatiedossier). Studenten ontvangen nieuwe kennis en inzichten maar maken deze meteen concreet door opdrachten in de werkomgeving. We zetten zo IT integraal in binnen deze opleiding. Zo kunnen we sneller en slimmer kennis delen, maar ervaren we in de praktijk ook hoe het werken in een klant-, medewerker- en organisatiedossier voelt en wordt beleefd.

Stap voor stap doorlopen we het hele methodische klantproces vanuit de nieuwste invalshoeken. De leeromgeving geeft de structuur en het programma aan. Alle materialen zitten onder de knop. Als docent hoef je je daar niet meer druk om te maken; alles is compleet en ingericht. De docent kan daardoor volledig focussen op de studenten en waar zij extra bij ondersteund kunnen worden om hun opleiding met een persoonlijke certificering af te sluiten!

Leeromgeving en werkomgeving

Aan de slag!

Nu gaan we aan de slag met elkaar. We hebben nog veel te doen voor de eerste groep start, maar we kijken ernaar uit. Het wordt een prachtige ervaring. De kop is eraf en het smaakt naar meer!

Opleiding wijkgericht werken

Meer weten?

Wil je wat meer weten over deze opleiding en de technieken die erachter zitten? In deze slides vertellen we je er wat over en kan je even een indruk krijgen.

Van de leeromgeving:

Improvement Academy | Hoe werk ik in de leeromgeving? from Evelien Verkade

Van de werkomgeving:

Improvement Academy | Hoe werk ik in de werkomgeving? from Evelien Verkade

Ook kan je hier zien wat de structuren en modellen zijn die aan de opleiding ten grondslag liggen:

Handleiding Improvement Academy | Wat is de filosofie, wat is de opbouw, wat zijn de modellen achter de opleiding en de persoonlijke certificering? from Evelien Verkade

En tenslotte: wil je weten hoe het zit met de persoonlijke certificering? Dan raden we je deze presentatie aan:

Improvement Academy | Hoe werkt de persoonlijke certificering? from Evelien Verkade

Meer informatie? Neem contact op met Novire!