Gisteren was het zover: de eerste training voor de inloophuizen van stichting IPSO over het gebruik van de Qsuite als hun registratiesysteem.

Trainingen IPSO

Stichting IPSO en de inloophuizen

Stichting IPSO Vertegenwoordigt ongeveer 80 inloophuizen voor mensen met kanker door het hele land. Voor alle inloophuizen en voor de stichting is het belangrijk om landelijk gegevens te verzamelen over alle activiteiten die de inloophuizen uitvoeren.

De directie van IPSO verwoordde dat eind 2015 als volgt:

"Een eenduidig en helder landelijk overzicht dat laat zien wat je doet, voor hoeveel mensen, voor welke mensen en hoe goed je dat doet: dat misten we bij de start van het project ‘Kwaliteitsontwikkeling inloophuizen’ van KWF Kankerbestrijding en Stichting IPSO.

U registreerde binnen uw eigen huis ieder op uw eigen wijze; de gegevens waren niet met elkaar te vergelijken. Bovendien hoorden wij dat het registratieproces niet altijd eenvoudig verliep en dat het binnen de bestaande systemen niet altijd gemakkelijk was om managementrapportages te genereren.

Bij Stichting IPSO liepen we ertegenaan dat we de vraag van netwerkpartners of subsidieverstrekkers over welke aantallen we het hadden, eigenlijk niet konden beantwoorden. Hier wilden we wat aan doen! KWF Kankerbestrijding zag ook de noodzaak van eenduidige registratie en verleende in 2014 subsidie voor de ontwikkeling en implementatie van een landelijk registratiesysteem voor alle inloophuizen. Daarvoor zijn wij hen zeer erkentelijk.

We prijzen ons gelukkig dat we in contact zijn gekomen met Novire, de bouwer van het kersverse IPSO registratiesysteem. In Evelien Verkade en Esther Nieuwenhuizen, de eigenaren van Novire, hebben we twee gepassioneerde en betrouwbare partners gevonden. Zij hebben Stichting IPSO vanuit hun passie voor goede zorg en hun maatschappelijke betrokkenheid een heel mooi aanbod gedaan. Vervolgens hebben zij zich met een aanstekelijk enthousiasme weten te verplaatsen in de situatie van de inloophuizen en onze wensen op een knappe manier vertaald naar een toegankelijk programma.

Wat de keuze voor Novire nog verder ondersteunde was dat het programma naast de optie registratie ook vele mogelijkheden biedt om te werken aan kwaliteit. Vanuit Stichting IPSO konden we dit nieuwe programma uiteraard niet alleen ontwikkelen. Een klankbordgroep met afgevaardigden uit maar liefst acht inloophuizen heeft het afgelopen jaar geholpen bij het opstellen van het programma van eisen en feedback gegeven op de ontwikkeling en implementatie van het registratieprogramma."

Ontwikkeltraject

In de afgelopen maanden zijn verschillende inloophuizen aan de slag gegaan op basis van de online leeromgeving en de oefen-werkomgeving. Beetje bij beetje hebben de inloophuizen ook hun eigen database gekregen. Hier en daar kwamen nog extra vragen en hebben we de applicatie verder doorontwikkeld.

Trainingen

Maar inmiddels dringt de tijd: per 1-1-2017 is het echt zover! Dan start de registratie. Om de inloophuizen verder te ondersteunen hebben we in deze en de volgende week trainingen over het systeem. Gisteren was het zover: de eerste bijeenkomst was een feit.

We kijken terug op een goede bijeenkomst waarin we kennis hebben kunnen delen. Hoewel de internetverbinding niet soepel meewerkte hebben we wel alle informatie kunnen delen met elkaar. Op naar donderdag waarop de volgende training zal plaatsvinden.

Meer informatie?

Neem voor vragen gerust contact op met Novire.